poniedziałek, 25 lutego 2013

TROCHĘ O JAJKACH

Świeżość jajek sprawdzamy, umieszczając je w wodzie z solą (łyżeczka soli na szklankę wody). Świeże jajko opadnie na dno. Jeżeli unosi się jednym końcem ku górze, nie jest zbyt świeże i nie należy jeść go, np. na miękko. Jeśli natomiast jajko odrywa się od dna i unosi na powierzchni, najprawdopodobniej jest zepsute.

Możemy w bardzo prosty sposób sprawdzić, czy jajko jest ugotowane na twardo bez rozbijania skorupki. Wystarczy nim zakręcić na gładkim stole. Surowe jajko prawie natychmiast się zatrzyma, a jajko ugotowane na twardo będzie wirować.

Aby ugotować jajka w koszulkach należy wybić je na spodeczek i wlać do wrzątku zakwaszonego octem. Po 3-4 minutach wyjmuje się je łyżką cedzakową. Podawać można na grzankach.

Przed ubiciem piany białka powinny być starannie oddzielone od żółtek i starannie schłodzone. Do ubijanych białek należy dodać szczyptę soli, ubijać w zmiennym tempie - najpierw szybko, potem wolno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz