piątek, 29 marca 2013

MUSZTARDA

Musztarda jest jedną ze starszych przypraw. Musztarda powstaje ze sproszkowanych nasion gorczycy. Z brunatnej i czarnej gorczycy robi się musztardy ostre, z białej - łagodne.
Musztardy ostre i aromatyczne stosuje się wszędzie tam, gdzie należy nieco podnieść aromat potraw: do sosów, wołowiny, steków. Również pieczeń bardzo zyska, gdy surowe mięso przed włożeniem do piekarnika natrze się ostrą musztardą. Ten rodzaj jest idealny także do warzyw i jajek. W trakcie gotowania musztarda zawsze łagodnieje.
Łagodna musztarda nadaje się do zimnych mięs, sałatek, kiełbas, ryb i owoców morza. Pasuje do dań pikantnych i ostrych.
Im potrawa mniej wyrazista w smaku, tym musztarda powinna być ostrzejsza.
Musztardę zawsze dodaje się pod koniec gotowania, a najlepiej już do ugotowanej potrawy - zawarte w przyprawie olejki eteryczne podczas długiego gotowania mogą wyparować. Słoik musztardy przechowuje się szczelnie zamknięty, w lodówce na dolnej półce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz