wtorek, 19 marca 2013

GOTOWANIE RYŻU

Najwięcej wartości odżywczych ma ryż w postaci nie oczyszczonych ziaren. Gotowanie ryżu zależy od rodzaju ziaren i potrawy, jaką zamierzamy przyrządzić.
Jeśli gotujemy ryż na sypko, najprościej kupić długoziarnisty w torebkach - gotować wg załączonego przepisu. Popularne jest gotowanie w niewielkiej ilości wody: na 2 i1/4 szklanki wrzątku wsypuje się 1 szklankę przemytego na sicie ryżu, soli, miesza, przykrywa i gotuje od chwili zawrzenia 7 minut. Potem zostawia sie w szczelnie przykrytym naczyniu, aby ryż "doszedł".
Znacznie łatwiejszy sposób to wsypać ryż do dużej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem odrobiny tłuszczu, gotować, aż będzie miękki i odcedzić. Można też gotować ryż na wywarze jarzynowym z dodatkiem tłuszczu.
Do potraw słodkich najlepiej użyć okrągłego ryżu deserowego. Można do jego gotowania dodać mleka. Ryż należy mieszać drewnianą łyżką, by nie uszkodzić ziarenek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz