środa, 17 lipca 2013

O MIODZIE

Podgrzewanie miodu w temperaturze powyżej 50 st. C niszczy jego  właściwości zdrowotne. Barwę i konsystencję miodu można ocenić wzrokowo: miód płynny ogląda się pod światło, a skrystalizowany miód  - ze światłem.
Miody nektarowe mogą być w stanie płynnym prawie bezbarwne, jasnożółte, bursztynowe, brązowe, czerwono-brązowe aż do barwy ciemnobrązowej.
Miody spadziowe  mogą mieć barwę od jasnooliwkowej do ciemnobrunatnej, po skrystalizowaniu się mają charakterystyczny szarawy odcień.
Miód przechowywany w temperaturze 17-18 st. C szybko krystalizuje się, poniżej 0 st. C proces ten ulega zahamowaniu, w temperaturze 25-35 st. C natomiast następuje upłynnienie.
Miód należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętych opakowaniach szklanych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz