czwartek, 23 maja 2013

RYBY

Ryby są zdrowe i łatwo z nich wyczarować coś naprawdę pysznego. Trzeba tylko pamiętac o ich właściwym przygotowaniu. Przeważnie ryby gotuje się i smaży zbyt długo. Przez co tracą cenne witaminy oraz inne składniki odżywcze i nie smakują tak, jak powinny. Najlepsze są ryby blanszowane, czyli trzymane przez krótki czas (wystarczy 5-6 minut) w niewielkiej ilości goracej wody (może to być też wywar z warzyw lub białe wino). Dobrym sposobem jest też gotowanie ryb na parze. Kupując ryby, zawsze należy upewnić się, czy są świeże. Powinny mieć zaróżowione skrzela i szkliste oczy oraz jędrne, zwarte mięso.
Jeśli chcemy zagłuszyć naturalny zapach rybi (u ryb gatunków morskich jest on dość intensywny), lepiej tuszkę włożyć na jakiś czas do mleka z sokiem z cytryny. Smak rybiego mięsa podnosi również duszenie z warzywami. Świetnym dopełnieniem rybiego mięsa są też sosy. Ryby smażone (zwłaszcza w panierce) zawsze uatrakcyjni cząstka cytryny lub limonki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz