- Przeznaczone do zamrożenia mięso mielone rozłóż płasko na folii - szybciej je potem rozmrozisz.
- Uszlachetnisz naleśniki, dodając do ciasta skórkę otartą z pomarańczy i nieco likieru pomarańczowego.
- Zasmażkę do zup możesz zastąpić surowym, obranym i drobnostartym ziemniakiem - świetnie zagęszcza rzadki wywar.
- By ciasto nie przypaliło się od spodu, na blaszkę wsyp nieco soli.
- Biszkop nabierze wykwintnego aromatu, jeśli formę do pieczenia zamiast bułką tartą obsypiesz wiórkami kokosowymi.
- Do ciasta drożdżowego zamiast mleka dodaj kefir. Dzięki temu będzie bardzo delikatne i dłużej zachowa świeżość.
- Duszona na patelni cebula nie przypali się, jeśli oprószysz ją mąką.
- Jeśli ugotowałaś za dużo makaronu, następnego dnia możesz go dodać do zupy lub sałatki. Przedtem odśwież go jednak, przelewając gorącą wodą lub wrzuć na kilka sekund na wrzątek, potem dokładnie osącz.
Porady kulinarne, sekrety dobrego gotowania, jak dobrze i smacznie gotować, ciekawe rady i informacje
poniedziałek, 18 marca 2013
DOBRE RADY
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz